Siebold Nijenhuis Architecten (SNA)

Koedoestal Diergaarde Blijdorp

De nieuwe Koedoestal is een restauratie en vernieuwing van een van de grotere stallen die door architect Sybold Van Ravesteyn in 1939 voor de Diergaarde Blijdorp zijn ontworpen. De glooiende vorm van de kap en de langwerpige S- vormige plattegrond zijn opvallend. De stal is zoveel  mogelijk weer in de oorspronkelijke toestand teruggebracht. De keramische pannen die oorspronkelijk op het dak lagen zijn weer opnieuw gezocht en aangebracht en al het houtwerk is in de oorspronkelijke kleurstelling geschilderd. Nieuw is een publieksdoorgang haaks op de stal, die de vernieuwde Koedoestal verankerd in de nieuwe Afrika route. De publieksroute biedt de bezoekers een blik in de stal. Dus ook bij slecht weer kan men de koedoes bekijken. De op maat gemaakte taatsdeur is een onderdeel van de houten gevelbekleding en kan worden geopend of voor onderhoud worden dichtgezet. Aan de binnenzijde is de bijzondere vorm van de kap goed zichtbaar gemaakt en al het houtwerk is blank gelakt waardoor de natuurlijke uitstraling van de stal verder benadrukt wordt.

ontwerp: 2013-2014

opgeleverd: mei 2016

Het project is ontworpen i.s.m. Kees Rouw en Broekbakema

http://www.diergaardeblijdorp.nl